Hírek, aktualitások

Vívás: Vb-hatodik a héraklészesekkel felálló magyar női kard-válogatott

Szerző: MTI - nupi.hu - 2011. október 19.

image.jpg

Fotó: Földi Imre/MTI

 

A Benkó Réka, Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra négyes várakozáson felül szerepelt már azzal, hogy a legjobb nyolc közé jutott, s aztán még egy váratlan eredménnyel szolgált: a házigazdák alakulata elleni sikerrel az ötödik helyért vívhatott. Negyeddöntőbeli vereségét követően az első mérkőzését megnyerte, a másodikat pedig elvesztette a magyar női kardválogatott, ezzel hatodik helyen végzett a cataniai vívó-világbajnokságon.

 

Igen fiatal a csapat, még mind a négyen U23-as korúak; Márton Anna a Héraklész Bajnok-, Benkó Réka és Várhelyi Kata a Csillagprogram jelenlegi támogatottja, Damu Dóra korábban volt Bajnok Programos.

 

A lengyelekkel szembeni utolsó összecsapását ugyan elvesztette, de ezzel együtt is jól szerepelt a csapat. Különösen annak a fényében, hogy Kovács Tamás szövetségi kapitány a gyenge Eb-szereplés miatt eredetileg nem is akarta kihozni a női kardcsapatot, és csak a szövetség elnökségének döntése alapján indulhatott mégis az együttes a vb-n.

"Az eredmény ismeretében azt mondhatom, jó döntése volt az elnökségnek, hogy ragaszkodott a csapat kiutaztatásához, én pedig akkor döntöttem jól, amikor kihagytam az együttesből az Eb-n rosszul szerepelt vívókat - értékelt a szakvezető. - Márton Anna és Várhelyi Kata meglepően jól vívott, utóbbi szinte egyedül vitte be a csapatot a negyeddöntőbe a dél-koreaiak ellen. Benkó Réka stabil tagja a csapatnak, szerintem szinte biztos, hogy ő ott lesz a londoni olimpián is, melléje kerülhet a későbbi csapatokba Márton és Várhelyi, s hozzájuk kell még fiatalokat keresni. Szerintem helyes döntés a fiatalítás, ezen az úton kell továbbmenni."

Eredmények:
a 32 között:
Magyarország-Kanada 45-31
(Benkó plusz 8, Várhelyi plusz 5, Márton plusz 1, Damu nem vívott)
a 16 között:
Magyarország-Koreai Köztársaság 45-39
(Várhelyi plusz 9, Benkó plusz 2, Márton mínusz 5, Damu nem vívott)
negyeddöntő:
Oroszország-Magyarország 45-29
(Bankó 0, Damu mínusz 3, Márton mínusz 4, Várhelyi mínusz 9)
Egyesült Államok-Olaszország 45-43
Azerbajdzsán-Kína 45-43
Ukrajna-Lengyelország 45-36
az 5-8. helyért:
Magyarország-Olaszország 45-40
(Várhelyi plusz 2, Márton plusz 2, Benkó plusz 1, Damu nem vívott)
az 5. helyért:
Lengyelország-Magyarország 45-26
(Várhelyi mínusz 5, Márton mínusz 6, Benkó mínusz 8, Damu nem vívott)

 

A magyar vívó-válogatott az Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter (ő korábban héraklészes volt) összeállítású párbajtőrcsapat második helye révén holtversenyben kilencedikként végzett a cataniai világbajnokság éremtáblázatán.

 

image.jpg

Fotó: http://www.it.cataniaescrime2011.com/area-media/PagineFotogallery/

 

Eredménytáblázat:

 

ARANY  EZÜST  BRONZ
Olaszország                 4      3      4 
Oroszország                4      -       1 
Kína                               2     2       -
Franciaország              1     1      1
Románia                        1      -      2
Egyesült Államok           -      1     1
Németország                -      1     1
Ukrajna                         -      1     1
Fehéroroszország        -      1     -
Hollandia                        -     1      -
MAGYARORSZÁG            -      1     -
Koreai Köztársaság      -      -     5
Svájc                             -      -      2

 


Kapcsolódó linkek:

2011 októberi híreink

Honlapunkról letölthető a NUPinfo újabb száma. Témái között a sportági beszámolók mellett sporttudományos és sportiskolai témákról is tájékozódhatnak az olvasók, illetve ismét közre adunk egy Héraklész eredményességi táblázatot.

A nők mezőnyében az amerikai Margaux Isaksen bizonyult a legjobbnak a bajnokok bajnoka elnevezésű meghívásos öttusaversenyen, melyen az egyetlen magyar induló, Kovács Sarolta negyedikként végzett. Cataniában a férfiak közt a KSI-s Kasza Róbert hetedik lett.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára Czene Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere Páva Zsolt, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt fővédnökségével Pécsett tartotta ötödik országos kongresszusát a Magyar Edzők Társasága. A kétnapos eseményen a Nemzeti Sport Intézet (NSI) több munkatársa is előadást tartott.

Csütörtökön hivatalossá vált, hogy a lólengésben világbajnok - csillagprogramos - Berki Krisztián indulhat a jövő évi, londoni olimpián. A Nemzetközi Torna Szövetség honlapján nyilvánosságra hozta a játékokra kvótát szerzett versenyzők listáját, s a névsorban - a várakozásoknak megfelelően - a két hete, Tokióban vb-címét megvédő Berki neve is szerepel.

A Héraklész sportági vezetőknek rendeztek értekezletet szerda délelőtt a Nemzeti Sport Intézetben. Az eseményen megjelent többek közt Dr. Szabó Tamás NSI-főigazgató, MOB-alelnök, Lukács Zsuzsanna főigazgató-helyettes és Tóth József, a Héraklész Program igazgatója is.

A hétvégén Cataniában gyűlik össze a nemzetközi öttusaélmezőny: a szombat-vasárnapi versenyen a bajnokok bajnoka címért küzd meg a sportág 18 női és 18 férfi képviselője. A meghívásos versenyre a világranglista alapján öt magyart invitáltak, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, illetve Kasza Róbert (KSI) és Demeter Bence el is utazik Szicíliába, a pihenőidejét töltő Marosi Ádám viszont nem.

Az olaszországi Bariban rendezték az elmúlt hétvégén az idei tengeri evezős világbajnokságot. A tavaly ezüstéremmel záró, idén kvótát szerző magyar duó, Simon Béla és Juhász Adrián esélyesként utazott a három magyar egység egyikeként a vébére, az előfutam alkalmával azonban büntetőpercet kaptak, mellyel elszálltak döntős esélyeik.

Újabb éremhalmozás a kajak-kenusoknál: a kiváló eredményeknek, ragyogó helyezéseknek köszönhetően Magyarország nyerte Szingapúrban a maraton vébé nemzetek közötti pontversenyét. A magyar válogatottat ezúttal is héraklészesek erősítették.

A csillagprogramos Nagy Tímea 81 kg-ban bronzérmet szerzett a női ökölvívók Európa-bajnokságán, Rotterdamban. A DVSC 23 éves kiválósága ezzel korábbi vb-bronzérme és európai uniós aranyérme mellé egy Eb-bronzérmet is begyűjtött.

Szegeden folytatódtak az őszi kézilabda utánpótlás-edzői továbbképzések. A Nemzeti Sport Intézet támogatásával bonyolítódnak le az őszi utánpótlás szakmai napok, melyeken a hazai utánpótlás területén tevékenykedő edzők egy egységes szakmai alapokra épülő képzési rendszer keretében kapnak tájékoztatást a jövő edzésmódszereiről.

Hétfő délután elutazott Szingapúrba a maratoni kajak-kenu világbajnokságon induló magyar válogatott. 36 ifjúsági illetve felnőtt versenyző kvalifikálta magát a viadalra, az ifik között nagy többségben vannak a síkvízi versenyzők. A világbajnokságot október 21. és 23. között különleges helyszínen, Szingapúr központjában rendezik.

Szerdán Szombathely, Győr, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Eger és Budapest helyszínekkel rendezték meg azt a videokonferenciát, melyen többek között Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is előadást tartott.

A Benkó Réka, Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra négyes várakozáson felül szerepelt már azzal, hogy a legjobb nyolc közé jutott, s aztán még egy váratlan eredménnyel szolgált: a házigazdák alakulata elleni sikerrel az ötödik helyért vívhatott. Negyeddöntőbeli vereségét követően az első mérkőzését megnyerte, a másodikat pedig elvesztette a magyar női kardválogatott, ezzel hatodik helyen végzett a cataniai vívó-világbajnokságon.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik kiemelt versenyére került sor vasárnaptól keddig Abu-Dzabiban, ahol a zárónapon a KSI SE Európa-bajnoknője, Joó Abigél aranyérmet szerzett!

Fantasztikus teljesítmény nyújtottak a magyarok Tokióban, a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnokságán a lólengés döntőjében, Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét és olimpiai kvótát szerzett, míg Hídvégi Vid épphogy lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

Egy arany- és egy bronzérmet nyert a Verrasztó testvérpár szombaton, az úszók rövidpályás Világkupájának svédországi állomásán. Jakabos Zsuzsanna győzött a 400 méteres vegyesúszás vasárnapi döntőjében, ugyanitt a bronzérem is magyaré lett: Verrasztó Evelyn tudta le a távot a harmadik legjobb idővel .

Picit visszatekintve hírt adunk a súlyemelők junior és U23-as Európa-bajnokságának hazai vonatkozásairól. A magyar válogatottat 9 fiatal alkotta a bukaresti kontinensviadalon, többen dobogó közelben végeztek.

Montenegróban szerepeltek fiatal sportlövőink október 7. és 9. között. A budvai ESC Ifjúsági Liga-döntőben több dobogós helyezést is szereztek a magyarok: Szijj Katinka második, Péni István harmadik lett.

A Magyar Köztársaság országos ifjúsági fiú és leány csapatbajnokságát és az országos ifjúsági fiú és leány diákolimpiát október elején rendezték. A fiúknál több KSI-s vonatkozású siker is született.

Budapesten, a Nemzeti Sport Intézet támogatásával megkezdődtek az őszi utánpótlás szakmai napok, amelyek keretében a hazai utánpótlás területén tevékenykedő edzők egy egységes szakmai alapokra épülő képzési rendszer keretében kapnak iránymutatást a jövő edzésmódszereiről.

A hatodik helyen végzett a férfi kardozók versenyében Szilágyi Áron a cataniai vívó-világbajnokságon. A most 21 esztendős Szilágyi a Héraklész Csillagprogram támogatottja, korábbi teljesítményeiért többször is díjazták a Héraklész Gálák alkalmával.

Szabó Franciska az ötödik helyen végzett a minszki olimpiai kvalifikációs Világkupa-viadalon. A hétvégi Világkupa-versenyeken egyetlen judós képviselte a magyar színeket: a Leányvár-Egerági Üstökös SE korábban Héraklészes sportolója, Szabó Franciska lépett tatamira Fehéroroszországban.

Bakuban véget ért a kvalifikációs ökölvívó világbajnokság, melyen 92 olimpiai kvóta talált gazdára – ebből hármat a magyarok szereztek. A még szabad európai helyekért 2012. április 13. és 22. között Isztambulban versengenek. A három magyar kvótaszerzőből egy még most is, egy pedig tavalyig volt a Héraklész Program támogatottja.

Hat újonc is helyet kapott a világbajnokságra utazó magyar vívóválogatottban, mellyel szemben három-négy érem megszerzése a szövetségi elvárás. Az olaszországi Cataniában debütál felnőtt vb-n Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra (kard), Szabados Kristóf (tőr), valamint Békefi Edina és Szényi Péter (párbajtőr). Utóbbi friss Universiade-győztesként a sérüléséből még nem teljesen felépült Rédli András helyére került be a csapatba.

Pontosan 100 nap múlva kezdődik az első Ifjúsági Téli Olimpia, Innsbruckban. A téli versenyek 2012. január 13-án rajtolnak és 22-én fejeződnek be. A felkészülés során a MOB első számú partnerei a téli olimpiai sportágak szövetségei és az általuk kijelölt utánpótlás sportágfelelősök, valamint a NEFMI, az NSI és az OSEI.

Hétvégén Nyitrán szerepelt az U16-os serdülő válogatott. Az öt ország részvételével rendezett atlétikai viadalon a pontversenyben tizennégy első helyet szereztek a magyar serdülők, ebből négy volt kettős győzelem.


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (38)
2012 - február (34)
2012 - január (27)
2011 - december (38)
2011 - november (30)
2011 - október (26)
2011 - szeptember (31)
2011 - augusztus (26)
2011 - július (23)
2011 - június (13)
2011 - május (1)
2011 - április (1)
2011 - március (3)