Hírek, aktualitások

Triatlon: Pap Eszter második a triatlon junior Európa Kupa-futamon

Szerző: MTI - nupi.hu - 2011. augusztus 13.

image.jpg

Pap Eszter második lett a junior Európa Kupa-futamon, amelyet a tiszaújvárosi Triatlon Nagyhét keretében szombaton rendeztek.

Pap négy másodperccel maradt el a győztes brit Sophie Coldwelltől. Fuchs Renáta a szintén előkelő negyedik helyen zárt, ahogy a férfiaknál legjobb magyarként célba érő Balogh Máté is. Az erősebbik nemnél az olasz Matthias Steinwandter nyert.
A versenyt speciális rendszerben bonyolították le. Az indulóknak délelőtt az 500 méteres úszásból, 13,2 km kerékpározásból és 3,2 km futásból álló selejtezőben kellett helytállniuk, mindkét nemnél a legjobb 25 jutott a délutáni döntőbe, amelyben a kvalifikációs távok felén vetélkedtek a győzelemért, így jött ki a sprinttáv 0,75-20-5 km-es penzuma.

 

Pap Eszter révén magyar éremnek is örülhettünk a szombati, tiszaújvárosi FSA VISION ETU Triatlon Junior Európa-kupa futamon. A fiúknál Balogh Máté negyedik helye jelentette a legjobb eredményt. A szintén a 13. TVK Triatlon keretében, először megrendezett FSA VISION Gyermek- és Serdülő Magyar Utánpótlás Gála sikert aratott a résztvevők és kísérőik körében.

 

Az összesen húsz nemzet, 130 sportolóját felvonultató FSA VISION ETU Junior Triatlon Európa-kupa futam a lányoknál és a fiúknál is két-két előfutammal vette kezdetét Tiszaújváros központjában. A két körös, összesen 500 méteres úszás a Dísztóban, a 13,2 km-es kerékpározás Tiszaújváros és Kesznyéten között, míg a 3,2 szintén két körös futás a belvárosban, részben a másnapi világkupa pályáján volt. A selejtezők során a tét nem volt mást az, hogy ki jut be az esti 25-ös döntőbe. A futamok első 10-10 helyezettje mellé a legjobb öt idő birtokosa csatlakozhatott. A lányoknál a szlovénok idei kétszeres Európa-kupa futam győztese, Monika Orazem nem taktikázott, az első helyen kvalifikálta magát a fináléba, örvendetes, hogy két magyar lány, Pap Eszter és Fuchs Renáta követte őt a rangsorban. A nyílt versenyből adódóan ötödikként lett döntős az ausztrálok felnőtt Óceánia-kupa 5. helyezettje, Ashlee Bailie. A mieink közül még Horváth Zsanett, Sörös Katalin, Takács Anna, Szakály Zsófia, Horváth Hanna, Szabó Adirenn és Vizi Viktória is tagja lehetett a legjobb 25-nek.


A fiúk szinte lemásolták a lányok koreográfiáját, hiszen az idén még szinte veretlen olasz Matthias Steinwandter már az előcsatározások során igazolta „félelmetes” hírét. A második és harmadik pozíciót két hazai versenyző, Balogh Máté és Anheuer Kristóf harcolta ki, de finalista lett Marton Előd, Király István, Pap Dávid, Búza Bence, Bem Norbert, Schal Zsolt és Halász Robin is. Az európai junior ranglista második helyezettje, a tiszaújvárosi Hankó Gábor a depóból még dobogós helyen haladt, de a futás elején lábgörcs miatt feladásra kényszerült.


„Nyert” a Magyar Utánpótlás Gála


A 17 órakor kezdődő fináléig az első alkalommal életre hívott FSA VISION Magyar Utánpótlás Gálát rendezték meg, melyen a legjobb 16-16 serdülő és gyermek korcsoportos leány és fiú sportolók vetélkedhettek. Az 500 m úszásból, 13,2 km kerékpározásból és 3,2 km futásból álló – már a nagyokat idéző – versengésben a serdülő lányoknál Fuchs Dóra (Budaörsi TKE) nyert, az ezüst Zelovics Dóráé (Dabasi SZSE), míg a bronz Vajda Lilláé (Triaktív SE) lett. A serdülő fiúk csatájából a hazai pályán versenyző Lehmann Bence (TVK-Mali TK) nem engedte „kiénekelni” a sajtot a szájából. A második hely Dévay Márkot (DSC-DSI) illette meg, míg Hajdú Kristóf (DSC-DSI) a bronzot vihette haza.


A gyermek korcsoportban Fülöp Ádám (Martfűi ÚTK), Wolf Márkó (Hód-Tri), Kovács József (Martfűi ÚTK), illetve Garai Georgina (Triaktív SE), Szegedi Sára (Veresegyház VSK), Takács Tamara (Triaktív SE) volt az első három sorrendje.
Az FSA VISION jóvoltából az 1-12. helyezettek értékes tárgyjutalomban részesültek, összesen 650.000 Forint értékben.


Olasz és brit siker a junior Ek-n


Az FSA VISION ETU Junior Európa-kupa futam végső helyezéseit eldöntő futamban, vagyis a döntőben már csak szuper-sprint táv, azaz 250 méter úszás, 6,6 km kerékpározás és 1,6 km futás vár a legjobbakra. Elsőként a fiúk, majd 5 percre rá a lányok is megkezdhették az éremcsatákat. A villámfutamban a fiúk úszását a brit Josh Harris tudta le leggyorsabban, de mintegy 5 mp-re ott volt a nyakán Balogh Máté és Anheuer Kristóf is. A kerékpározást 25 versenyző együtt teljesítette, így ezúttal a futásra maradt a végső döntés. A junior európai ranglistavezető olasz Steinwandter nem tévesztett, kiváló hajrájának köszönhetően újabb győzelmének örülhetett, a legjobb magyar, negyedikként zárt, tiszaújvárosi Balogh Máté lett.


A lányoknál győzött az úszó-számot is megnyerő brit Sophie Coldwell, aki alig előzte meg a 15 fős kerékpáros bolyban okosan megbújó idei junior Eb-ezüstérmesünket, Pap Esztert. A bronz a középső számban is jeleskedő Baile vehette át a dobogón.


A díjátadásban, ahol az FSA VISION jóvoltából 1000 Euro is gazdára talált közreműködött Bráz György Tiszaújváros polgármestere, a Szervező Bizottság társelnöke, Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sportintézet igazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Pignitzky Dorottya, a Sport XXI. Program osztályvezetője,  dr. Márkus Gábor és dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere.


Az FSA VISION ETU Junior Európa-kupa végeredménye


Fiúk: 1. Matthias Steinwandter (olasz) 18:46 perc, 2. Ron Darmon (izraeli) 18:50, 3. Gordon Benson (brit) 18: 55, 4. Balogh Máté (magyar) 19:02, …6. Király István (magyar) 19:08, …11. Anheuer Kristóf (magyar) 19:22, …13. Pap Dávid (magyar) 19:25, …16. Búza Bence (magyar) 19:32 , 17. Marton Előd (magyar) 19:34, …21. Schal Zsolt (magyar) 19:49, 22. Bem Norbert (magyar) 19:57, …25. Halász Robin (magyar) 20:30.
Leányok: 1. Sophie Coldwell (brit) 21:00, 2. Pap Eszter (magyar) 21:04, 3. Ashlee Bailie (ausztrál) 21:06, 4. Fuchs Renáta (magyar) 21:13, …10. Horváth Zsanett (magyar) 21:31, 11. Takács Anna (magyar) 21:43, 12. Szakály Zsófia (magyar) 21:54, …17. Vizi Viktória (magyar) 22:31, 18. Horváth Hanna (magyar) 22:41, …24. Szabó Adirenne (magyar) 23:53, …25. Sörös Katalin (magyar) 24:02.

 


Kapcsolódó linkek:

2011 augusztusi híreink

Sikeresen szerepelt a MOL Kajak-kenu Világbajnokságon a magyar válogatott. A keretben több U23-as, ifjúsági korú, Héraklészes, vagy a programnak korábbi támogatottja is megméretett, az érmes helyezések számához hozzájárult. A vébén 12 Héraklészes és összesen 3 KSI-s vett részt. Ezúttal egy képgalériát is bemutatunk.

A Madridban megrendezett női ifjúsági Európa-bajnokság záró napján a magyar válogatott 11:4 arányú vereséget szenvedett a döntőben Görögország csapatától, ezzel ezüstérmet szerzett. A kontinensviadalon 16 nemzet U17-es leányai vettek részt.

Három olimpiai számban indul a 12 fős magyar válogatott a bledi olimpiai kvalifikációs evezős-világbajnokságon. A keretben Héraklészesek is jelen vannak. A hazai szövetség (MESZ) sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy elsősorban a Simon, Juhász kormányos nélküli kettestől és a Varga, Galambos könnyűsúlyú kétpárevezőstől várják az ötkarikás indulási jog kiharcolását.

A hétvége egyik nagy meglepetésembere és a MOL Kajak-Kenu Világbajnokság legfiatalabb női érmese (C-2 500 m, 3. hely) Takács Kincső lett, aki vasárnap átvehette a MOL különdíját. Szeptemberben ünnepli 18. születésnapját.

A magyar kadett birkózók eddig 73 érmet, köztük 19 aranyat szereztek a világbajnokságok történetében, és Szombathelyen a huszadik győzelem elérésében bízik a válogatott. A kedden kezdődő, vasárnapig tartó vb sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy az Aréna Savariában jelen állás szerint 53 ország közel 700 versenyzője lép szőnyegre, de a létszám még nőhet.

Kovács Zsófia kitűnő tiszaújvárosi szereplése után Lausanne-nak vette az irányt, ugyanis ezen a hétvégén rendezték a sprinttávú triatlon vb-t, ahol a 71 fős mezőnyből a 36. helyen ért célba.

Az egyik legrangosabb junior tornára került sor a hétvégén Berlinben, a viadalon a KSI judokája, Tóth Krisztián ezüstérmet szerzett. A tavalyi junior-világbajnokság bronzérmese a 81 kilogrammosok negyvenöt fős mezőnyében lengyel, svéd, izraeli és orosz ellenfelét legyőzve menetelt a fináléig, ahol a tavalyi Eb-bronzérmes orosz Albert Kosztojevtől kapott ki hosszabbításos mérkőzésen.

A sikeres magyar szereplések folytatásaként Orbán Éva női kalapácsvetésben második lett, majd a 110 gátas Baji Balázs és a súlylökő Márton Anita révén egy hatodik és egy hetedik hely a szombati magyar mérleg a kínai Sencsenben (Shenzhen) zajló Universiadén, az egyetemi és főiskolás sportolók világjátékán. Hétfőn tekvondóban és sportlövészetben újabb bronzérmek születtek.

Bronzérmet nyert pénteken Földházi Zsófia az ifjúsági korú öttusázók isztambuli világbajnokságán. A lányok csapatban negyedikek lettek, a fiúknál egyéniben és csapatban egyaránt hatodik hely jutott.

Folytatják sikeres szereplésüket a nyári Universiádén résztvevő magyar egyetemisták és főiskolások. A shenzheni világjátékokon Cseh László újabb aranyérmet szerzett, a Héraklészes futó, Deák Nagy Marcell szintén a dobogó tetejére állhatott, a párbajtőrözők harmadikok lettek. Nagy Péter súlyemelésben aratott.

Augusztus 23. és 28. között rendezik meg az idei judo világbajnokságot, az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik legfontosabb, legtöbb pontot adó eseményét. A párizsi világbajnokságon hatalmas mezőny vesz részt, az előzetes nevezések alapján 136 ország 949 versenyzője lép tatamira! A KSI-t Baczkó Bernadett és Joó Abigél képviseli.

Egy ötödik, egy hetedik és két nyolcadik hely a magyarok mérlege a keddi napon a shenzheni universiádén. A KSI tornásza, Hidvégi Vid nyolcadikként zárt.

A két egykori héraklészes, Cseh László és Szényi Péter révén két aranyérmet szerzett a magyar küldöttség a 26. nyári Universiade második napján: az úszók világklasszisa 200 pillangón diadalmaskodott, míg párbajtőrvívónk az egyéniben remekelt. Az exKSI-s Krizsán Szabolcs judóban hetedik lett.

A tíz fős magyar válogatott a Bajnokprogramos Polyák Krisztina és Palej Tibor révén két hetedik helyezéssel zárta a kijevi ifjúsági világbajnokságot. A vb éremtáblázatát a várakozásoknak megfelelően Japán zárta az élen, a távol-keletiek fölénye már-már nyomasztó volt, második helyen Oroszország, a harmadikon pedig Grúzia zárt. A magyar válogatott nem tudott felkerülni az éremtáblázatra.

Pap Eszter második lett a junior Európa Kupa-futamon, amelyet a tiszaújvárosi Triatlon Nagyhét keretében szombaton rendeztek.

Megvannak az első magyar érmek a varsói kadet birkózó kontinensbajnokságon: a hölgyek eddig három bronzérmet szereztek. A fiatalok sokat nem pihenhetnek: augusztus végén Szombathely látja vendégül a korosztály legjobbjait - immár világbajnoki szinten.

Az ukrán fővárosban, Kijevben rendezik meg a második ifjúsági világbajnokságot, amelyen tíz reménység képviseli Magyarországot. Az első korosztályos vb-t két esztendeje Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezték meg, 528 indulóval; akkor a legeredményesebb magyar judoka - ezüstérmével - a KSI-s Tóth Krisztián volt. A küzdelmek csütörtökön négy súlycsoportban kezdődnek meg, a mieink közül a prágai junior Európa-kupán ezüstérmes paksi Pupp Réka lép tatamira az első napon.

Aranyérmet nyert a KSI-s Földházi Zsófia egyéniben, illetve Zics Adrienn-nel és Józan Beátával csapatban az ifjúsági korú öttusázók székesfehérvári Európa-bajnokságán.

Az angliai Etonban megrendezett ifjúsági evezős világbajnokságon a magyarok kitettek magukért: egy 6., egy 7., és egy 9. hellyel zárták a vasárnap véget ért világversenyt.

Augusztus 4. és 14. között Hollandia öt városában rendezik a 8. Női Kézilabda Junior Európa-bajnokságot. A Gyurka János vezetőedző és Golovin Vladimir edző által irányított magyar U19-es válogatott az áprilisi, kalocsai selejtezőtornán a szintén továbbjutó Svédország, valamint Montenegró és Észtország előtt, csoportgyőztesként biztosította helyét a 16-os mezőnyben.

Három arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel a magyar junior-válogatott szerezte meg Németország mögött a második helyezést az éremtáblázaton a prágai junior Európa-kupa-viadalon. A KSI-s Tóth Krisztián aranyérmes lett.

E hét második felében a magyarok részvételével, az angliai Etonban rendezik az ifjúsági evezős világbajnokságot. Az evezősök minden olimpiát megelőző évben az ifjúsági vébével tesztelik a pályát, így van ez az idei, London melletti regatta esetében is.

Letették az esküt a kínai Sencsenben augusztus 12. és 23. között sorra kerülő nyári Universiadéra, az egyetemi és főiskolás sportolók csúcseseményére utazó magyar sportolók. A válogatottat jelentős számú Héraklész Csillagprogramos alkotja.

Szerdától Székesfehérváron rendezik az ifjúsági öttusázók Európa-bajnokságát, amelyen húsz ország 58 férfi és 52 női versenyzője áll rajthoz, köztük a szingapúri ifi olimpia ezüstérmese, a KSI-s Földházi Zsófia.

Három arannyal és egy ezüstéremmel, valamint két olimpiai kvótával sikeresen, a nemzetek rangsorában a legeredményesebbként fejezte be az angliai öttusa Európa-bajnokságot a Héraklészesekkel és KSI-s versenyzővel felálló magyar válogatott.

A napokban zajlik a 11. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) a Fekete-tenger partján található Trabzonban. A magyar fiatalok szorgosan gyűjtik a medálokat…


Hírarchivum

2012 - április (18)
2012 - március (38)
2012 - február (34)
2012 - január (27)
2011 - december (38)
2011 - november (30)
2011 - október (26)
2011 - szeptember (31)
2011 - augusztus (26)
2011 - július (23)
2011 - június (13)
2011 - május (1)
2011 - április (1)
2011 - március (3)